Her şeyin başı sağlık

 



Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi..

Muhibbi( Kanuni Sultan Süleyman)


Kendimizi iyi ve değerli hissetmek için illaki birine ya da maddi karşılığı olan hiçbir seye ihtiyacımız yok ,olmamalı.Kimseye borclu olmadığımız kadar kendimize borçluyuz ve kimseye olmadığı kadar kendimize ihtiyacımız var.Aslinda  borçlu olduğumuz ve ihtiyacımız olan çok önemli bir şey var o da bize özel kılınan şu hayat , ömür.Bizden ne beklediğini önemsememiz gerek tek şey hayatın kendisi ve biziz.Herkesi bir kenara bırakalım ve soralım biz bizden ne bekliyoruz .Beklentimizin ederi, anlamı ,önemi ne ?Bize faydası ne zararı ne ? Anlam arayışımız varlıkla mı yoksa yoklukla mı bagdaşiyor ? İstediğimiz olmadiginda hayat anlamsız mi kalıyor?Anlam şu : var olmak .Tek başımıza ,sapasağlam ,sağlıkla hayatta olmak .Eksikligini hissettiğimiz şeyler gerçekten ihtiyacımız olan şey mi acaba? Yoksa gerçek eksikligi kapatma ,yamama arzusu mu?Gerçekler görmezden geliniyor diye gerçekliğini yitirmiyor.Ama unuttuğumuz gerçek şu ki  hayat almak isteyene nasibini veriyor ve anlamak isteyene hakikati apaçık gösteriyor .Biz ona  bize sunduğu bunca nimetten dolayı şükran borçluyuz.Hala sağlıklı ve ayakta isek ondan şikayetçi olacağımız ne olabilir?İster kabul edelim ister etmeyelim fazlasını beklemek nankörlük olur.Hele ki hasta olup da  bir yerimiz ağrımayagörsün ya da sevdiğimiz birini kaybedelim herşeyi unutup o acıya o yokluğa odaklaniriz sadece ,o acının geçmesi için, şifa bulmak için çareler ararız , yalvarıriz ,için için ağlarız.Ne oldu o sağlıktan daha önemli görüp de şikayet ettigimiz diğer şeylere, Aklımıza bile gelmedi.Kisacası telafisi olan şeyler için üzülmeye değmez.En değerli şey sağlıktır  ama boşa geçmiş,anlamını bulmamış bir ömür de en büyük acı ,en büyük kayıptır aynı zamanda .

Vehbi Koç'un şu sözünü duymusuzdur mutlaka:

Dostum,
Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene,
İşin varsa bir sıfır daha koymalısın,
İş seninse üç sıfır daha koymalısın,
İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha,
Araban varsa bir sıfır,
Yazlığın varsa bir sıfır daha,
Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi...
Ancak, sağlığın varsa bir koyarsın başına, bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır. Yoksa sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere...'
Bunu söyleyen Türkiye'nin belki de dünyanın sayılı zenginlerden biri .Bunu söyleyen kişiyi bilince daha bir manidar geliyor hepimize eminim.
Bu kıssadan bir hisse gerekse o da  sağlık olmazsa hepsi ,her şey koskoca bir hiç ,yani sıfır .Ne hayat,ne anlamı,ne birileri,ne diğerleri..
Bunu başa koyalım ve yeniden düşünelim arkasına koyabileceğimiz ne var diye.

Sahi neydi eksikliğini duyduğum ve durmadan aradığım şey?

Sır biziz ve cevabı bizde saklı .


Bahar B.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE ARARSAN KENDİNDE ARA!

CÜMLE BİÇİMİNDEKİ DEYİMLER