Nobel edebiyat ödülü alan kadın yazarlar




 Selma Lagerlöf – 1909

İlk kez 1909 yılında verilen Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Selma Lagerlöf, edebiyat tarihinde unutulmaz bir isim. İsveçli yazar, öğretmenlik yaptığı zaman diliminde katıldığı bir öykü yarışmasının ardından 1895 yılında mesleğini bırakarak kendini tamamen gezmeye ve yazmaya adamış. Realizme karşı romantizm akımının sürdürücüsü olan Lagerlöf’ün çocuk edebiyatı ve sosyal eleştirinin bir arada olduğu “Nils Holgersson’un Serüvenleri” eseri Türk okuyucularla da buluşmuştur. 


Pearl S. Buck – 1938

Yaşamını öğretmenlikten ve yazarlıktan kazanan Pearl S. Buck, Nobel Ödülü’ne sahip ilk Amerikalı kadın yazar. 90 kadar roman, hikaye ve senaryoya imza atan Pearl S. Buck, “Ana” kitabıyla 1938 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Uzun yıllar Çin’de yaşaması, romanlarının çoğunun Çin’de geçmesine ve o kültürü yansıtmasına sebep oldu. Dilimize çevrili eserlerinden “Mübarek Toprak”, yazarın en tanınmış eserlerinden biridir. 


Nadine Gordimer – 1991

Eserlerinde özgürlüğe, dayanışmaya ve insanlığa vurgu yapan Güney Afrikalı Nadine Gordimer, 1991 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü almış, başarılı bir yazar. Irkçılığa karşı tavır alan Gordimer, bu düşüncelerini birçok makale, roman ve deneme ile ifade etti. Nadine Gordimer, dünyanın birçok bölgesinde yaşamış ve o coğrafyaların da edebiyatına hakim olmuş, edebiyat eleştirileri ile de kendi akımını yaratmıştır. 




Nelly Sachs – 1996

Nazi baskıları sırasında annesiyle birlikte Berlin'den Stockholm'a kaçan Nelly Sachs, "Kaçış ve Değişim" adlı eseri ile tanındı. Eserlerini İsveççe ve Almanca yayınlayan Sachs, her iki ülkede de pek çok edebiyat ödülüne layık görüldü. Savaşın insan üzerindeki tahribatı konusunda kitaplar kaleme alan Sachs, 1966 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Romanlarının yanı sıra şiir kitaplarıyla da tanınan Sachs, Türkçe’ye çevirilen “Hala Gece Yarısı Bu Yıldızda” kitabındaki lirik şiirleriyle okuyucularda unutulmaz etkiler bırakmayı başardı. 


Elfriede Jelinek – 2004

Çocukluğundan itibaren sanatın içinde büyüyen ve aynı zamanda çok başarılı bir müzisyen olan Elfriede Jelinek, feminizm temalı romanları ve oyunlarıyla dünya çapında başarılı bir yazar. Viyana Üniversitesi sanat tarihi ve tiyatro bölümlerinden mezun olan Jelinek, şiirlerinin yanı sıra önemli kitapları kaleme almış ve “Arzu”, “Sevda Kadınları”, “Hırs” gibi kitaplarıyla dünyaca bilinirliğe ulaşmıştır. Başyapıtı olarak kabul edilen “Piyanist” romanı ile hem edebiyat hem de sinema dünyasının önemli esin kaynaklarından biri olmuştur. 


Herta Müller – 2009

Üniversite eğitimini Romanya’da Alman ve Romanya Edebiyatı üzerine alan Herta Müller, Romanya’da sansürlenen ve kısa öykülerinden oluşan kitabıyla edebiyat alanındaki ilk çıkışını yaptı. “Druckender Tango” kitabı ile Müller, Romanya’da fazlasıyla eleştirilirken Almanlar tarafından eserlerine olumlu tepkiler aldı. Romanya’da kitaplarının basımı yasaklandıktan sonra kendisi gibi yazar olan eşi Richard Wagner ile birlikte 1987 yılında Romanya’dan Almanya’ya göç etti. Yazmaya ve üretmeye devam eden Müller, 2009 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.


Alice Munro – 2013

Kanadalı meşhur bir öykücü olan Alice Munro Kanada’nın Çehov’u olarak da anılır. Yazarlık kariyeri boyunca birçok öykü kitabı çıkaran Alice Munro, çağdaşları arasında en iyisi olarak görülür. Kanada’da Governor General, Uluslararası Man Booker, Marian Engel, Trillium Edebiyat gibi birçok ödüle layık görülen Munro 2013 Nobel Edebiyat Ödülü’nün de sahibi oldu. “Sevgili Hayat ve Nefret”, “Arkadaşlık”, “Flört”, “Aşk”, “Evlilik” gibi eserleri Türk okuyucusuyla buluşmuştur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE ARARSAN KENDİNDE ARA!

Divan Edebiyatı: Berceste Beyitler