HER İŞ HAYRA VARIR




HAYIR OLSUN

''Beşer gözü ile bakan hayır ve şerri;hak gözüyle bakan sonsuz kemali seyreder.''

(Mevlana)

Hayır da şer de Allah’tandır deriz ya hani. Aslında şer diye bir şey yoktur, o her şeyi bir hikmet üzere halkeder.Biz yaşadığımız olumsuzlukları şer yani kötü  olarak algılarız .Halbuki şer dediğimiz şey sadece katından bir uyarıdır. Bu uyarının altında bizler için bir hikmet vardır. Çünkü her işin sonu mutlaka hayra varır fakat biz o hayrı bulunduğumuz an içerisinde idrak edemeyiz fakat bir zaman sonra şer deyip umutsuzluğa ve kedere düştüğümüz şeylerin aslında hayır olduğunu anlarız. Keşke bir adım ötesini görebilsek o vakit bu hakikati daha iyi anlayabilirdik. Maalesef insan çok aceleci bir varlıktır. Yaptığı islerin neticesini hemen almak ister ve istediği şekilde sonuçlanmasını bekler; olmayınca ya şevkimiz kırılır ya da bu neticeye uygun sebepler ararız. Bilsek ki her şey gibi bu da geçici ve Allah’ın rahmetinden nasiplenir her varlık. O zaman şer kalır mı, korku olur mu, bir sebep aranacaksa da kendimizde aramalıyiz. Çünkü her tecelli kişiye özeldir. Bundan alınacak ders şahsidir. İyi ya da kotu her olaydan bir ders çıkarmalı. İyi ise örnek almalı kötü ise ibret almalıyız, doğrusu da budur. Yoksa Allah'ın yaptığı işi sorgulamak haddimize değildir.

Bilelim ki Allah insana kötü denilen hiçbir şeyi yaşatmaz aslında,bize kaldıramayacağımız  yükü de yüklemez işte bu onun merhametinin göstergesidir. Çünkü Allah ümit denen şeyi nefesimize üflemiştir, böylece insan nefes aldığı sürece ümidini de muhafaza eder ve düştüğü yerden o ümidin sahibi ile yeniden kalkar. Düşünün ki insanoğlu bazen aklının almayacağı nice acılar yasar. bu ona yapılan  bir haksızlık değildir ,bu onun insan olma yolculuğu için aslında birer yoldaştır. Acıdan yoldaş olur mu derseniz de ‘’Acılar insanı olgunlaştırır ‘’sözünü hatırlatmak isterim. Düşünün ki hayati boyunca hiç zorluk görmemiş insan nasıl hayatta güçlü kalır. Ufacık bir esintide bir sarsıntıda yıkılıverir. Hayatın renkleri içinde siyah da vardır beyaz da. Her şeyin bizim adınıza yolunda gittiği bir hayat bir süre sonra bizi sıkar, yaşamın tadı kaçar, zevki olmaz. Yaşamı bizler için muteber kılan şey mücadeledir çünkü ancak bu şekilde içimizdeki gücü ve kendimizi fark edebiliriz. Eksiklerimizi fark ettikçe tamam oluruz.

Kalp grafiğine baktığımızda inişli çıkışlı olduğunu görürüz, bu yaşadığımızın bir göstergesidir.eğer o grafik düz bir çizgi sekline gelirse yaşıyor olmayız ,ölmüş oluruz. Demek ki hayat  bu iniş çıkışlarla devam eder. Yaşam düz bir çizgi değildir.Biz de tekdüze bir hayattan zevk alamayız ve yaşamış olmayız aslında .Boş ve anlamsız bir hayat olur o.Kimse bunun aksini düşünmüyordur sanırım.

‘’Ben kulumun hüsn-ü zannı üzereyim’’ der Allah.O halde suizan etmeyip her şeyi hayra yormalı ve her işimizde hayrı gözetmeliyiz.Yönümüz güzelden ve iyiden tarafa olmalı.Hayat,yolumuza ne çıkarırsa çıkarsın bundan payımıza düşenin ve sonucunun da mutlaka hayır olacağını bilelim.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE ARARSAN KENDİNDE ARA!

Divan Edebiyatı: Berceste Beyitler