Besmele


Besmelesiz iş olmaz,derdi büyüklerimiz. Ben de her işe yaradanın adı ile başlamak gerektiğine inanıyorum.O'nu anmak ,O'nu çağırmaktır ,yapılan her işin O' ndan olduğunu, O'na vardığını idrak edip şükretmektir.Bir kapıyı çalmak gibi.Her kapıda bir nasip,bir hikmet bizi bekler çünkü. O nasibi ,hikmeti O'ndan beklemektir.
Bunu bir gelenek olarak değil,bilerek idrak ederek yapmak önemlidir.Ama her ne şekilde olursa olsun bir işe besmele yani Allah'ın adı ile başlamak güzeldir.Nasıl ki bir kapı anahtarsız açılmıyorsa , manada da anahtarımız O' nun  adıdır. Dilimizi buna alıştırmamız,gönlümüze aşılamamız gerekir.Her işimizin hayra vesile olmasını dilemiş oluruz böylece. Yoksa bilemeyiz ki yaptığımızın iyi mi kötü mü olacağını.İyi niyetle çıkarız yola da farkında olmadan bir zarara çıkar sonu.İyi niyet elbette önemli ama biz attığımız bir adımın kimi zaman nereye varacağını kestiremeyiz.İşte eğer besmele ile Allah adı ile başlarsak şöyle demiş oluruz " Rabbim ben bir iş ,ugraş ,niyet içindeyim sen her işin  sonunu bilensin ,hayırlı eyle herkes için " çünkü şu hayat bin bir ihtimal içerir. Bizden çıkan her sey başka bir şeye tesir eder.Derler ya Afrika 'da  bir kelebek kanatlansa Amerika " da fırtına çıkar.Bu misal işte.
Allah  der ki " Siz bizi an'ın biz  de sizi an'alım" 
Bu çok önemlidir.İnsan şu dünyada sevdiğini  dilinden düşürmüyorsa ,biz bizi sevip de yaratan, her türlü nimeti veren, bize hayat bahşeden  rabbimizi neden almayalım.En  hakiki ,en sadık ,en merhametli ,en zengin   sevgili O 'dur çünkü.
Kısacası bir sözü söylemeden veya  başlayacağımız bir işten önce, bir kapıdan girerken ya da çıkarken, yatarken ,kalkarken mutlaka mutlaka O' nun adını analım.Analım ki, unutmayalım.Analım ki her işimiz rast gitsin, her sözümüz hayır olsun,nasibimiz bol ,kısmetimiz çok,ruhumuz tok olsun.

Ne demiş Süleyman Çelebi 'Mevlit ' inde:

Allah âdıyle olur her iş tamâm
Bir kez Allah dese aşk ile lisân
Dökülür cümle günah misl-i hazân
İsm-i pâkin pâk olur zikr eyleyen
Her murâda erişür Allah diyen


Hatırlayana , hatırlanana selam olsun.:)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE ARARSAN KENDİNDE ARA!

CÜMLE BİÇİMİNDEKİ DEYİMLER