SONSUZ MERHAMET






MERHAMET

 (Zümer 39/53 )De ki:’’ Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.  ’’

"Rahmetim gazabımı geçmiştir" der Allah.

İnsanoğlu ne yaparsa yapsın onun merhameti her zaman galip gelecektir.Hayatımız süresince bir düşünsek bizler onun için ne kadar az şey yapıyor olsak da o bizi her zaman rahmeti ile kuşatır,korur, kollar ve rızıksız, nasipsiz bırakmaz. Düşünün ki bir anne evladını doğduğu andan itibaren ömrünün sonuna dek merhameti ile korur ve gözetir,evladı ne yaparsa yapsın onun affeder ve her zaman yaninda olur.Her ihtiyacını giderir, onu besler, büyütür hizmet eder koşulsuz. Peki bir annenin merhameti böyle ise ve düşünün ki yüce yaratıcının merhameti nasildir kim bilir.Yani bizdeki merhamet  Allah'in merhameti yaninda denizde bir damla kadardır.Bu sebeple bu gerçeği  unutmayıp O' dan her daim umitvar olalım.tövbe kapısı her zaman açıktır demek zaten her şeyi açıklar.

‘’Gel, gel, ne olursan ol yine gel,

 İster kâfir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel,

Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir,

Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel...’’

 Mevlana' nin bu sözü de hakikatin aynasıdır ve insana ,ne olursa ya da ne yaparsa yapsın  merhamet kapısı her zaman  açıktır, demektedir.

Hatasız kul olmaz demiştik ya tabii ki hatalar olacak ,bu olmazsa zaten Allah'ın affedicilik sıfatı tecelli etmez ve insan ne kadar büyük bir günah işlemiş olursa olsun onun merhametini geçemez.

Her insanin içinde mutlaka merhamet vardır ,bu kişinin hamuruna eklenmiş ve Allah'ta olanın biz de olmaması imkânsızdır.Bazı insanlar gaddar,zalim ya da kötülüğü hâl edinmiş olabilir ,bu onda merhamet olmadığı anlamına gelmez sadece o tarafı örtülmüştür yani ortaya çıkamamıştır.Ayrıca bir şeyin görünmemesi onun olmadığı anlamına gelmez.Bu konu üzerine çokça örnek verilebilir ama bu Allah'ın merhametinin büyüklüğünü idrak etmeye yetmeyebilir ama gerçek budur. Tefekkür edenler için her şey aşikardır.

Bir hadis- i serif de şöyle buyrulur ki : "Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize günah işleyip peşinden tövbe eden kullar yaratırdı." Demek ki hatalar da olacak günahlar da ,onun merhameti sonsuz olabilir ama biz de gerektiğinde tövbe etmeyi ve  af dilemeyi bileceğiz.

Merhamet ,Allah'ın kullarına bahşettiği yüce bir duygudur ve merhamet acımak değil acıtmamaktır.Her canlıya saygı duymak,sevmek ve incitmemektir.Biz canlılara merhamet edelim ki Allah da bize merhamet etsin..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE ARARSAN KENDİNDE ARA!

CÜMLE BİÇİMİNDEKİ DEYİMLER