NE ARARSAN KENDİNDE ARA!





Kendİnde ara

 

Hararet sacda değil nardadır

Keramet tacda değil baştadır

Her ne arar isen kendinde ara

Ne Kudüs’te Mekke’de ne de Hac'dadır

 

Bir vakitler kapısında himmet aradığı Hacı Bektaşi Veli' nin sözü de Yunus Emre' den gayri değildir çünkü hepsi aynı yolun yolcusu, aynı geminin tayfası ,aynı aşkın talibi olmuşlardı .Bu yüzdendir ki her söz aynı istikamete varıyor .

Peki nedir istikamet, insanın kendisi .Tüm hak yolcuları bize bu sırrı verir.İnsanın kainatın bir özeti olduğu vurgusu ve her şeyin insanda toplandığı hakikati bizlere aşikar olur.

Zaten  Allah Teala  bizlere söyler bu gerçeği şu sözü ile:

‘’Ben yerlere ve göklere sığamadım,mümin kulumun gönlüne sığdım" diyerek

Bununla bize kendini kulunun gönlünde gizlediğini ve bilene orada aşikar olduğunu açıklar bu sözü.Yani kulu ile bilindik olduğunu ayan eder.

Zaten" bilinmekliğimi istedim kainatı  yarattım" "dememiş miydi ?

Ve insan da o kainatın bir özeti değil miydi aslında .0 halde her şey insanda hem sırdır ve hem aşikar.Tıpkı bir meyvenin çekirdeği gibi .O çekirdek meyveye delil değil midir ,o çekirdek meyvenin özü anavatanı değil midir ?O zaman insan da hakkın bir parçası özü ve özetidir.Meyve olma sırrını yani hakikati  içinde taşır.Îşte tüm kainat da böylelikle sığıvermiş insanin içine.

Demek ki biz aradığımızı dışarıda değil;içimizde ,kendimizde, özümüzde aramaliyiz.Dışarıda gördüklerimiz ise sadece hakikate birer delildir; biz o delile istinaden hakikate varırız ,Allah'ın varlığına şahit oluruz. Çünkü delil yoksa hak da  hakikat de kuru bir laf ile tecelli etmez.

 Gözümüz dünyaya bakarken yüzümüz kendimize dönük olsun.Gördüklerimizin manasını kendimizde arayalım.

Uzaklarda aramayalım:

''Biz ona  şah damarından daha yakınız ''(Kaf suresi 16.ayet) denmiştir.

Cevaplar bizde,sır bizde,huzur bizde,hakikat bizde..soralım..arayalım..bulalım..


Her ne istiyorsan kendinde ara!

Senin canının içinde bir can var,

o canı ara!

Dağın içinde bir hazine var,

o hazineyi ara!

Eğer yürüyen dervişi arıyorsan;

Onu senden dışarıda değil,

kendi nefsinde ara..!

   MEVLANA

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bununla ilgili benzer yazılar paylastım sitede mevcut Ama bulmak için önce aramak gerek ve ne aradığını bilmek çünkü insan beş duyusu ile sınırlı bir varlık değildir,yaradilmisların en üstünüdür.Dunyaya geliş amacı da kendi özünü ve hakikatini bulmasıdır.İnsan evrenin bir özetidir ve yapması gereken şey bunun farkında olmasıdır.Disa değil içe yönelmek ,kendini tanımak ve anlamaktır.Gozlerinizi kapayın,kulağınızı kalbinize dayayın ve dinleyin.Tum cevapları orada bulacaksınız zamanla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

CÜMLE BİÇİMİNDEKİ DEYİMLER